Now Reading
schrit_tmacher, IBE en Nederlandse Dansdagen presenteren gezamenlijk expositieproject

schrit_tmacher, IBE en Nederlandse Dansdagen presenteren gezamenlijk expositieproject

22 juni t/m 6 juli | Daan Brand x Stephen Shropshire – OPENING SPACE
tijdens schrit_tmacher

Van 18 juni tot en met 15 juli vindt in Heerlen, Kerkrade en het Belgische Eupen het OFF festival by schrit_tmacher plaats. Deze zomereditie verlaat geregeld de traditionele podia, om de dans letterlijk naar het publiek toe te brengen. Zo kan heel Zuid-Limburg van 22 juni t/m 6 juli genieten van de openluchttentoonstelling OPENING SPACE met werk van de Nederlandse fotograaf Daan Brand. Deze dansexpo in de openbare ruimte is een gezamenlijk initiatief van de drie Limburgse dansfestivals schrit_tmacher, The Notorious IBE en de Nederlandse Dansdagen én krijgt in augustus (tijdens IBE) en oktober (tijdens de Nederlandse Dansdagen) een vervolg.

Daan Brand is fotograaf, illustrator en regisseur. Zijn werk is onder meer te zien in The New York Times, The New Yorker, Volkskrant magazine, Elle en NRC. Speciaal voor schrit_tmacher creëerde hij op uitnodiging van choreograaf en gastcurator Stephen Shropshire onder de titel OPENING SPACE een reeks van 14 werken rond het thema ‘dans en beweging’.  Brand: “Als we denken aan ruimte en beweging, lijkt fotografie misschien tegenstrijdig. Beweging maakt ruimte vrij, terwijl fotografie die wil vastleggen. Maar fotografie kan ook ruimte openen en bewegingen onthullen die we anders niet zien. De beelden zijn dan ook niet alleen bedoeld als een weergave van de ruimte, maar een verkenning van beweging zelf.”

Wie tijdens schrit_tmacher alle 14 werken van Daan Brand wil zien, zal een stukje moeten rijden. Want de dansexpo duikt op in bushokjes verspreid over heel Zuid-Limburg. Op verschillende momenten transformeren de tweedimensionale beelden ook in driedimensionale tableaus.

1 expo in 3 delen op 3 festivals

schrit_tmacher presenteert met OPENING SPACE het eerste deel van deze dansexpositie. Deel 2 en 3 volgen tijdens The Notorious IBE in augustus in Heerlen en tijdens de Nederlandse Dansdagen in september/oktober in Maastricht. De drie festivals werken achter en in toenemende mate ook voor de schermen samen om een nieuw en breed publiek te bereiken voor dans. Alle drie willen ze dans inzetten als verbindend medium voor iedereen. In een tijd waarin zij in de theaterzalen minder dans kunnen laten zien, brengen ze hun programma met initiatieven zoals OPENING SPACE letterlijk ‘naar de mensen toe’. Ook creëren ze in het kader van de Proeftuin Dans: Right Now! door middel van nieuwe vormen van residenties gezamenlijk betere ontwikkelingskansen voor nieuw danstalent. De makers Redo en Dominique Vleeshouwes bijten hierbij het spits af. Na de succesvolle videoproductie Blurred Lines (2020) zijn Redo en Dominique begonnen met de voorbereiding van de nieuwe voorstelling A new dawn: for new tomorrows. Tijdens schrit_tmacher, IBE en de Nederlandse Dansdagen zullen zij telkens een ander onderdeel voor de nieuwe voorstelling ontwikkelen, onderzoeken en voorbereiden. Tijdens schrit_tmacher festival tonen zij in dit kader een nieuw werk getiteld Note to Self van Hans Nieuwenhuijsen.

https://www.schrittmacherfestival.nl

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top