Now Reading
Schouwburg in Sittard-Geleen verder als Toon Hermans Theater

Schouwburg in Sittard-Geleen verder als Toon Hermans Theater

@Rob Nijpels

Schouwburg De Domijnen zal de naam Toon Hermans Theater krijgen. Het eerbetoon aan de legende is een lang gekoesterde wens van Stichting Toon Hermans en de gemeente Sittard-Geleen. Het markeert ook de start van een nieuwe koers voor het theater.

Tekst: De Domijnen Beeld: Rob Nijpels

Legende uit eigen stad
Toon Hermans: een van de Grote Drie van het naoorlogse Nederlandse cabaret. Zijn zeer succesvolle carrière begon in Sittard-Geleen, waar hij gedurende zijn jeugd woonde aan de Parklaan. Met zijn humoristische teksten verwierf hij grote bekendheid in carnavalskringen en zijn allereerste revue schreef hij in Sittards dialect. Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur) spreekt zijn dank uit aan de stichting Toon Hermans voor het mogen gebruiken van de naam. “We zijn erg blij dat we dit mooie eerbetoon kunnen geven aan een van de belangrijkste cabaretiers van Nederland in ons eigen Sittard-Geleen.” Al eerder kondigde de gemeente aan dat een deel van de expositie Toon Thuis een plek gaat krijgen in de schouwburg. Houtakkers: “De komende maanden zal het theater stap voor stap meer Toon Hermans ademen. Nieuwe energie in de schouwburg is een lang gekoesterde wens van velen, mijzelf incluis.”

Theater van de stad
Mikos Pieters, verantwoordelijk voor het Toon Hermans Theater bij De Domijnen, benadrukt dat de naam onderstreept waar het theater voor wil staan. “Het illustreert hoe verbonden we ons willen voelen met de stad en hoe toegankelijk we theater willen aanbieden.”

Hoe het zijn weerslag zal krijgen in de programmering zal komende tijd duidelijker worden. Op Toons geboortedag 17 december zal het toekomstige Toon Hermans Theater officieel worden gedoopt tijdens een feestelijke avond, waarin de nieuwe signatuur duidelijk voelbaar zal zijn.
Wat onveranderd blijft, is de sterke verbinding met het vermaarde huisgezelschap Het Laagland. Pieters: “Sterker nog, we gaan de kleine zaal omdopen tot Laaglandzaal.” Barok ensemble Ad Mosam en het jonge toneelgezelschap Club Lam zullen als vaste bespelers ook aan het nieuwe theater verbonden blijven.

Nieuwe start voor De Domijnen
De naamsverandering markeert de nieuwe start die De Domijnen heeft gemaakt sinds het aantreden van de nieuwe directeur-bestuurders Gijsje van Honk en Joery Wilbers. Het duo legt uit: “We zien enorm veel potentieel in de organisatie en in het culturele veld. De kunst is om dat potentieel de ruimte te geven en de samenwerking op te zoeken met andere cultuur- en maatschappelijke partners, zodat we gezamenlijk de stad kunnen versterken. Dit is nog maar het begin.”

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top