“Muzikanten zijn op zoek naar manieren om bezig te blijven”: het Coronavirus en de Limburgse muziekscene
Christa Koeyvoets
De maatregelen van de Nederlandse overheid tegen het Coronavirus reiken ver en wijd. Zo werd onlangs bekend dat het populaire festival Mama’s Pride helaas moet worden afgelast. Ook andere muziekorganisaties moeten noodgedwongen een stap terug doen. Hoe houdt de Limburgse muziekscene het hoofd boven water?
Koen van den Berg is voorzitter van Mama’s Pride. Het Geleense festival, dat ieder jaar terugkeert op Moederdag, is dit jaar helaas afgelast. Van den Berg: “In principe stond alles al in de stijgers. Aan het begin deden we er nog een beetje laconiek over, maar het kwam steeds dichterbij.” In februari of maart had de gemeente al eens aangegeven dat de organisatie wel rekening moest houden met de mogelijke gevolgen van het virus. “Toen zei ik nog dat we wel een wasstraat zouden inrichten voordat mensen het park ingaan, of dat we de GGD op het terrein zouden houden.”
Afgelast
Deze editie verliep al behoorlijk stroef voor de organisatie van Mama’s Pride: de gemeente kon de aangevraagde subsidie niet geheel honoreren. En dat terwijl de buffer die het festival door de jaren heen had opgebouwd, nagenoeg was verdwenen na een slechte editie twee jaar terug. “De gemeente kwam ons toen uiteindelijk tegenmoet. In de twee uur bedenktijd namen we onze hele begroting onder de loep en besloten dat we op alle fronten met 30% zouden moeten gaan bezuinigen.” Niets aan te doen, de organisatie stemde in en ging aan de slag – totdat het onlangs duidelijk werd dat het festival helemaal niet door zou gaan. Van den Berg’s telefoon sloeg na de persconferentie van 12 maart op hol met vragen en teleurgestelde berichtjes. Uitstel was geen oplossing, maar alles was wel al geregeld. Op zoek naar een oplossing dus: “Veel sponsoren en leveranciers zeiden gelukkig dat we alsnog op ze konden rekenen. Men was daar heel berustend in. En dat terwijl zij in een hoek zitten waar veel klappen vallen, terwijl wij niet van het festival hoeven te leven. Voor ons is het een uit de hand gelopen hobby.”
Tegemoetkomen
En de bands die zouden spelen? “Tja. Een aantal acts hebben we gelukkig al kunnen vertellen dat we ze graag terugzien in mei 2021 als een stukje tegenprestatie.” Veel muzikanten zijn zzp’er, vertelt Van den Berg. Die zullen nu moeten aankloppen bij de staat – “niet de band, de overheid” – voor een bijstandsuitkering. “We letten zelf ook al 25 jaar op de kleintjes, en hebben dus geen gigantisch bedrag op de rekening staan om fundraisers te steunen.” Maar al snel zag de social mediamanager van het festival, Marc Bosch, nog een andere manier om de artiesten van het festival tegemoet te komen. “Hij stelde voor dat we de berichten die de bands op social media plaatsen, uit zouden lichten op onze eigen kanalen.” De band Yin Yin bijvoorbeeld, die net een actie is gestart. “En wie weet organiseren we in het najaar nog wel een binnenconcert met een van de acts. Maar concrete plannen hebben we nog niet.”
Online workshops
Andere Limburgse muziekorganisaties zien ook de gevolgen van het Coronavirus. “We merken dat muzikanten op zoek zijn naar manieren om bezig te kunnen blijven. Muziek schrijven natuurlijk, maar ze willen ook graag wat te vertellen hebben op social media. Je moet creatief zijn om te zorgen dat je opvalt.” Jesse Deledda van muziekorganisatie Pop in Limburg vertelt hoe zij vanaf deze maand de Music & Business sessies zouden houden. Tijdens deze workshops kunnen muzikanten hun vragen kwijt bij een panel van professionals uit de muziekindustrie. Nu moeten de sessies veranderd worden in onlinebijeenkomsten, iets wat gelukkig door veel mensen goed werd opgepakt. “We merkten zelfs dat de aanmeldingen op de eerste dag wat sneller liepen dan eerder, misschien juist omdat mensen zoiets hebben van ‘ik zit toch thuis, dus dan kan ik ook meedoen’. Ook de mensen in het panel zijn enthousiast. De meeste projecten gaan niet door, dus ze zijn blij dat wij proberen alles door te laten gaan – al dan niet in aangepaste vorm.” Deledda, die net zoals zijn collega’s nu vanuit huis werkt, laat weten dat het eigenlijk nog helemaal niet zo moeilijk is om alles online te doen: “Alles kan met de druk op een knop geregeld worden. We merken alleen. Dat het lastig is om het geluid goed te krijgen bij een livestream, dus daar zijn we nu nog hard aan het werken.”
Een hart onder de riem
Toevalligerwijs speelde Deledda ook een rol in de actie die de RoesjPop Show op heeft gezet. Net zoals Mama’s Pride is het radioprogramma, dat elke vrijdag bij streekomroep Bie Os wordt uitgezonden, bezig met een initiatief om lokale artiesten aandacht te geven. Gasten in de studio ontvangen mocht namelijk vanwege het Coronavirus niet meer, terwijl de show daar normaal graag gebruik van maakte. Bjorn Popma, een van de presentatoren: “We kregen een bericht van Jesse, die samen met de band Stompin’ Grounds de ‘Southern Quarantaine Songs’ playlist had gemaakt, met muziek van Limburgse muzikanten.” Ook bij de presentatoren ging een lichtje branden: wat een goed idee om lokale artiesten een hart onder de riem te steken door hun nummers te draaien. “Dat deden we sowieso al, omdat we merken dat er veel talent in de regio zit. Maar nu dus nog veel vaker. Het is de bedoeling om iedere vrijdag een stuk of zes Limburgse artiesten te draaien. Zolang deze rare situatie blijft, proberen we dat aan te houden.” En het wordt op prijs gesteld door zowel artiesten als het publiek: “Via Facebook kregen we al wat likes en reacties, het wordt gewaardeerd.”
Bewustzijn
Jesse Deledda vertelt tijdens ons gesprek ook wat over de Southern Quarantaine Songs playlist die hij samen met zijn band opzette: “Het heeft best wat teweeggebracht. Ondertussen staan er wel een stuk of honderd liedjes in: een hele dag muziek.” Iedereen mag muziek insturen naar de band, die het dan aan de Spotify playlist toevoegt. “Het levert misschien niet zoveel geld op, maar het geeft muzikanten toch weer even zichtbaarheid, de kans om reclame te maken voor zichzelf. Dat is ook wat waard.” Ook volgens Bjorn Popma van de RoesjPop Showheeft de huidige situatie een positieve kant: “Deze week had ik singer-songwriter Maggie Dae aan de lijn. Zij gaf aan dat de situatie haar creativiteit stimuleert, dat ze liedjes schrijft en live concerten streamt. Er ontstaan wel leuke initiatieven, zo.” Ook geeft het de kans om wat bewuster te worden, vindt hij. “Het geeft je de kans om na te denken over wat je doelen zijn, waar wil ik eigenlijk naartoe als muzikant?”