Now Reading
Interview: Musical ter ere van 25 jaar Dolfje

Interview: Musical ter ere van 25 jaar Dolfje

De avonturen van Dolfje Weerwolfje zijn vanaf september te zien in de theaters. Noah (8), Karst (9), Sander (11) en Mees (12) kruipen in de huid van de kinderheld voor de hartverwarmende, spannende familiemusical van REP Entertainment. Jasper Verheugd regisseert. De acteurs, producent, regisseur en schrijver aan het woord over de musical ter ere van Dolfjes 25e verjaardag:

Foto: Nick Franken

Er zijn inmiddels meerdere Dolfje Weerwolfje musicals geweest. Wat is het succes van de musicals? 

Rick: ,,Dolfje Weerwolfje is inmiddels een echte klassieker. Daarbij viert Dolfje dit jaar een jubileum – 25 jaar – wat het extra bijzonder maakt. De thema’s die zijn actueler dan ooit. Dolfje is geadopteerd en voelt zich altijd anders dan andere kinderen. Als hij op zijn zevende verandert in een weerwolf is hij nog meer anders dan de rest en daarmee moet hij leren omgaan. Kinderen van zijn leeftijd willen meestal graag op elkaar lijken, ze vinden het nog lastig om trots te zijn op hun eigenheid. De boodschap van Dolfje is dat het helemaal niet erg is om anders te zijn. Ik vind het belangrijk dat we die boodschap uit dragen, vooral richting alle kinderen.

Paul: ,,Ik vind het alleen maar leuk om het verhaal op verschillende manieren naar buiten te brengen. En dan geldt voor mij: als je het doet, moet je verder niet zeuren. We hebben veel gesprekken gehad en ik heb het script gelezen, maar verder laat ik het los.”

Jullie staan straks op het podium als Dolfje. Waren jullie al Dolfje-fans?
Mees: ‘’Zeker! Ik heb bijna alle boeken gelezen. Ik werd nog meer fan toen ik 2 jaar geleden Dolfje zelf mocht spelen in de andere Dolfje musical; Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks!’’

Noah: ‘’Ja!! Toen ik 5,5 jaar was heb ik voor het eerst een boek helemaal zelf uitgelezen, en dat boek was… Dolfje Weerwolfje! Ik was toen helemaal fan van Dolfje en heb zelfs een brief aan Paul van Loon geschreven, omdat ik al zijn boeken zo leuk vond. Nu ben ik alle Dolfje-boeken weer opnieuw aan het lezen!’’

Wat vinden jullie het leukst aan het spelen van Dolfje?
Sander:
‘’Alles eigenlijk. De scenes, de liedjes, … Ik vind ook wel dat het een rol is die bij me past.’’

Mees: ’’Het samen spelen met de andere acteurs vind ik het leukste. Ook het zingen vind ik heel leuk, maar vooral de blije gezichten van de mensen na de voorstelling!’’

Karst: ‘’Op het podium staan vind ik het allerleukste! En de scene waarin Dolfje voor het eerst verandert in een weerwolf natuurlijk. 

Is het spannend om de transformatie van Dolfje naar weerwolfje te spelen?

Noah: ‘’Ja, de transformatie is best een spannende scène om te doen, want ik moet heel veel dingen tegelijk doen; acteren, op de muziek letten, goed kijken waar ik moet staan en in een weerwolf veranderen natuurlijk! Maar toch is het mijn lievelingsscène, al sinds ik de musical voor het eerst zag. En hoe ik transformeer? Dat ga ik natuurlijk niet verklappen 😉!’’

Paul: ,,De transformatie is heel inventief gedaan. Het ziet er op het podium goed en geloofwaardig uit.”

Jasper: ,,Het belangrijkste is dat je niet iets gaat pretenderen wat niet zo is. Je moet het eerlijk brengen, dan gaan kinderen overal in mee. Dat is ook de magie van het theater.”

Hoe vinden ze het op school dat jullie Dolfje spelen?
Sander
: ‘’Toen mijn moeder het nieuws kreeg, was ik een week op kamp met school. Mama heeft me toen gebeld. Dat was geweldig nieuws! De andere kinderen hebben me gefeliciteerd en sommigen hebben gezegd dat ze komen kijken naar een show.’’

Mees: ‘’Mijn oude klas vond het heel gaaf dat ik weer Dolfje mag spelen. Ze komen allemaal kijken zeiden ze! Volgende week ga ik naar de brugklas van de middelbare school. Ik weet nog niet wat mijn nieuwe klas ervan gaat vinden.’’

Karst: ‘’De juffen zijn heel erg enthousiast en willen graag komen kijken.’’

Noah: ‘’Ik heb een hele creatieve school waar je niet achter tafeltjes moet zitten. We hebben ook een atelier, waar je veel mag knutselen en we krijgen dansles en soms ook muziekles. Met Kerst mag ik altijd optreden voor de hele school. Dat ik nu Dolfje mag gaan spelen vinden ze op school dus supergeweldig en ze zijn heel trots!’’

Hopen jullie beroemd te worden door Dolfje?
Sander:
‘’Ik heb altijd gedroomd van eens te kunnen meespelen in een professionele musical. Dit was mijn eerste auditie en is dus ook mijn eerste rol. Ik wil vooral veel ervaring opdoen om nadien nog meer rollen te kunnen spelen in andere musicals.’’

Mees: ‘’Wel een beetje ;-), maar het spelen vind ik toch wel het leukst!’’

Karst: ‘’Ja, ik hoop dat ik na Dolfje Weerwolfje ook in andere musicals mee mag gaan spelen.’’

Noah: ‘’Ik zou het best wel leuk vinden als veel mensen mij herkennen. Maar wat ik nog veel belangrijker vind, is dat ik nu datgene mag doen wat ik het allerleukste vind en ik hoop dat ik na Dolfje in nog veel meer musicals mag gaan spelen!’’

Sander komt uit België. Waarom een Vlaamse jongen?

Jasper: ,,Simpel, hij was gewoon een van de vier beste Dolfjes. Je kiest degene die je het meest raakt. Hij kan net als de andere twee goed zingen en spelen. Maar daarnaast moeten de kinderen iets eigens hebben. Ik houd niet van voorstellingen met robotkinderen. Ik probeer die eigenheid er ook altijd in te houden. Als ik voel dat ze zijn gedrild en netjes hun zinnetje en hun pasje doen, vind ik dat niet werken. Ze mogen best een foutje maken.”

Paul: ,,Om de rol van Dolfje te kunnen spelen, moet je het echt heel graag willen. Die jongens moeten alles uit hun hoofd leren en al die handelingen verrichten op het toneel, ook nog eens met publiek in de zaal. Daar is talent voor nodig. Dus het zijn stuk voor stuk bijzondere kinderen.”

Is het lastig om te werken met kinderen?

Jasper: ,,Het is heerlijk dat ze allemaal hun tekst kennen en precies doen wat je vraagt. En ze zijn ontwapenend en eerlijk. Deze kinderen hebben wel net de leeftijd dat het iets lastiger wordt. Als ze jonger zijn, acteren ze nog veel spontaner. Nu gaan ze al nadenken en zich soms generen. En acteren is toch met zo min mogelijk gêne ergens staan.”

De maan is een heel belangrijk element in het decor. Wat is de gedachte erachter?

Paul: ,,Ik vind die maan speciaal. Die stond bij mijn eerste boek op de cover en toen heb ik gezegd: die maan moet op elke cover komen. Dat is dus op het toneel ook een herkenbaar iets voor de lezertjes en dat vind ik belangrijk.”

Joris: De maan heeft een hele belangrijke rol in het verhaal van Dolfje Weerwolfje en ook in het decor. Hij is zowel realistisch als abstract gebruikt in de vormgeving. We spelen als het ware ‘in de schaduw van de maan’. Klinkt spannend he? De kostuums zijn juist weer heel gekleurd en warm, dat is een mooi contrast met het koude maanlicht. 

Wat krijgt het publiek dat de boeken heeft gelezen en de film heeft gezien in het theater extra?

Rick: ,,Het verhaal komt in het theater echt tot leven. In de voorstelling leert het publiek samen met Dolfje de wolvenhuil en die moeten ze later ook gebruiken. Echt reageren op wat er gebeurt en meegaan in zo’n verhaal: dat kan alleen in het theater.”

Jasper: ,,Theater is heel interactief en heeft iets magisch. Als je met kinderen naar een voorstelling gaat, vertellen ze nog dagen erna over kleine details die ze hebben gezien. Het is zo leuk dat ze zo vol van iets kunnen zijn. En als het goed wordt gedaan, zit je zelf ook als een jongetje te kijken.”

Mees: ,,Er zit humor in, er zit emotie in, eigenlijk alles… Maar het is vooral een toffe musical voor heel de familie.”

Paul, wat maakt de musical zo bijzonder?

,,Het bijzondere aan de musical is dat het een andere manier is om het verhaal te vertellen. Het is alsof de figuren uit het boek gestapt zijn om op het podium het avontuur te beleven. En bovendien wordt dat alles nog verfraaid in de vorm van muziek en liedjes. Het is ook een mooie manier om kinderen aan het lezen te krijgen door middel van theater!”

Kunnen de fans nog meer Dolfje Weerwolfje verwachten?

Rick: ,,Als het goed gaat, willen we zeker nog meer voorstellingen van Dolfje maken!”

Paul: ,,Ja! Half september verschijnt een nieuw boek: Maanrovers (het 23e deel in de Dolfje Weerwolfje serie).”

Dolfje Weerwolfje is op zondag 7 november te zien bij Schouwburg De Domijnen.

Voor meer informatie en tickets: https://www.dedomijnen.nl/podium/programma/dolfje-weerwolfje-2/

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top