Now Reading
Het zomert tijdens schrit_tmacher 2021!

Het zomert tijdens schrit_tmacher 2021!

Beeld: Jean Louis Fernandez

Er is lang naar uitgezien. Van 18 juni tot en met 11 juli vindt er een speciale zomereditie van schrit_tmacher plaats: OFF festival by schrit_tmacher. Korter dan de gebruikelijke vijf weken en in een hybride vorm met zowel OFF- als ONline activiteiten, maar zeker even spraakmakend als eerdere jaren. Het OFF festival legt hetaccent op dansvernieuwing, actualiteit en niet-westerse perspectieven en presenteert een aantal ‘live’ premières.

Dans&Actualiteit

Oog voor diversiteit speelt een grote rol tijdens schrit_tmacher. Met dans en beweging als vertrekpunt maakt het festival een reis langs verschillende culturele ontwikkelingen en stimuleert het de dialoog tussen visies, perspectieven en culturen. In de hoop polarisatie tegen te gaan en bij te dragen aan meer wederzijds begrip. Het festival opent deze dialoog met de veelzeggende parabel Outwitting the Devil (2019) van de Brits-Bengaalse meesterchoreograaf Akram Khan, waarin zes dansers speuren naar verhalen van gevallen goden uit een schitterend epos. In Eupen (BE) de klassieker van William Shakespeare in tango door Francisco Leiva & Laura Roatta met Roméo & Juliette Tango en de acrobatische dans van Piergiorgio Milano met de voorstelling Pesadilla, een tragikomisch, bijna burlesk verhaal over de kwetsbaarheid van een man. Het jonge Chinese talent Yang Zhen gaat in zijn voorstelling Destination (verwijzend naar een bekende homobar in Beijing) met grensverleggende moderne dans op zoek naar cultureel, politiek en seksueel beladen beweging, die in China lang verborgen moest blijven. De vernieuwende Franse choreograaf Anna Nguyen onderzoekt in À mon bel amour de samenhang tussen schoonheid, identiteit en persoonlijkheid in een mix van hiphop, klassiek ballet en martial arts. En Traces van de Vlaming Wim Vandekeybus opent het energieke spoor naar een overweldigende natuur die ouder is dan de mens zich kan heugen.

Verrassend programma van jonge makers

Naast het hoofdprogramma voorziet deze hybride festivaleditie in een verdiepend contextprogramma. In SCHUNCK kan het publiek breakdancer Redouan ‘Redo’ Ait Chitt en de uit Limburg afkomstige Dominique Vleeshouwer aan het werk zien aan het vervolg op hun cross-over Blurred Lines. De winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 Roshanak Morrowatian toont samen met o.m. Mami Izumi de installatie Sister. Verspreid over heel Limburg duikt in de openbare ruimte een dansexpositie met werk van de Nederlandse fotograaf Daan Brand op. En vier jonge makers uit de Euregio (uit Duitsland: Olga Blank en Hermann Bär – uit Nederland: Sharon Wesseling, Marciano van Kempen + Diego Ramon Lopez) produceren en presenteren samen een nieuwe Co-Laboration die neerstrijkt op het Maanplein. Voor alle performances in het contextprogramma geldt dat het publiek zich in een bijzondere omgeving kan laten verrassen door dans in verschillende stijlen; de een poëtisch, de ander zintuiglijk of energiek. De performances zijn gratis toegankelijk.

Dans voor het jongste publiek

Natuurlijk is er tijdens de zomereditie van schrit_tmacher 2021 ook dans voor het jong(ste)e publiek. Zondag 27 juni staat Theater Heerlen in het teken van de schrit_tmacher Jeugddag. Dit programma binnen het omvangrijkere programma voor GENERATION2 toont dans voor alle leeftijdsgroepen vanaf de allerkleinsten. Met voor 2+ Klank van Dadodans / Gaia Gonnelli, voor 5+ het sprookje Cinderella van De Stilte en hiphop voor kleuters met Tuimel en Bounce van Danstheater Aya. Daarnaast is tijdens deze speciale zomereditie ook voor 8+ het mysterieuze Hotel Bellevue van Cie. Arcosm (F) – Nederlandse première – te zien en voor 6+ Broerzussen van ISH Dance Collective. Ook het eerder genoemde Co-Lab van jonge makers met jonge dansers op het podium is geschikt voor het jonge publiek.

Ook online

Alle onderdelen op het programma worden coronaproof aangeboden; dat wil zeggen in kleine gezelschappen, waarbij de anderhalvemeterregel gehandhaafd kan worden. De verwachting is dan ook dat veel voorstellingen snel uitverkocht zijn. Om alle dansliefhebbers en ook het publiek van ver en vanuit het buitenland mee te laten genieten worden verschillende onderdelen live gestreamd. Daarnaast worden ook videoportretten, aftertalks en lezingen online aangeboden en zijn er exposities in de openbare ruimte.

Na bijna één jaar alleen online in contact te zijn geweest met makers en publiek ziet schrit_tmacher er met name naar uit om weer live een aantal premières van gezelschappen uit het buitenland aan het publiek te mogen presenteren. Dans verbindt. En die verbinding is nu harder nodig dan ooit.

https://www.schrittmacherfestival.nl

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top