Now Reading
De verborgen parels van historisch Sittard

De verborgen parels van historisch Sittard

Tekst & beeld: Gemeente Sittard-Geleen

Fort Sanderbout

De historische binnenstad van Sittard kent veel verborgen pareltjes. Zoals Fort Sanderbout. Verscholen in de oostelijke schootsvelden bij de Putstraat ligt dit enige zichtbare bolwerk uit de oude vestingwerken van Sittard. Het is één van de laatste getuigen van een bewogen geschiedenis.

In het fort is momenteel een expositie te zien. De thema’s zijn verdediging door de eeuwen heen, Joodse begraafplaats en wijngaard. Drie totaal verschillende thema’s die samen het verhaal van Sittard vertellen. Een vestingstad waar verdediging, religie en voeding van levensbelang waren.

Een bezoekje brengen aan Fort Sanderbout kan op de eerste zaterdag van de maand, in combinatie met een wandeling van de werkgroep Geheime Tuinen. Dan kan ook worden geproefd van de wijn van de naastgelegen Wijngaard Fort Sanderbout. Aanmelden via info@geheimetuinenvansittard.nl

Wijngaard Fort Sanderbout
Aan de voet van vestingwerk Fort Sanderbout, ligt een heuse wijngaard. De wortels van de druivenranken halen hun voeding uit de eeuwenoude schootsvelden aan de voet van het fort. Een gedreven clubje van vrijwilligers verzorgt de druivenranken met veel liefde en toewijding. In het vestingwerk zelf maken ze op ambachtelijke wijze heerlijke wijn van hun pinot noir en pinot gris druiven: de enige echte ‘Wien van de Wal’.

De pinot noir wijnstokken van Wijngaard Fort Sanderbout zijn trouwens heel bijzonder! In de 19e eeuw werd de wijnbouw in Europa getroffen door een aantal plantenziektes. Om die te bestrijden, ging men Europese druivenrassen enten op Amerikaanse onderstokken. Tot op de dag van vandaag staat bijna iedere wijnstok in de wereld op geënte onderstokken. Maar niet die van Fort Sanderbout. Dit zijn nog echte authentieke Europese pinot noir druivenstokken. En dat proef je, zeggen de echte kenners.

Meer informatie over Fort Sanderbout en andere Zuid-Limburgse wijngaarden vindt u op www.visitzuidlimburg.nl, zoekterm wijngaarden.

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top