Now Reading
Cultura Nova verheugt zich op festivalzomer Eerste namen bekend!

Cultura Nova verheugt zich op festivalzomer Eerste namen bekend!

Van vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september vindt dit jaar weer Cultura Nova Zomerfestival Heerlen plaats. Tien dagen lang kan jong en oud zich in Heerlen en omstreken onderdompelen in beeldend theater, circus, dans, muziek, performances, workshops en lezingen. Met (Nederlandse) premières van circustheater Recirquel, Aracaladanza en familietheater Het Laagland. Daarnaast gelukkig alsnog een paar topgezelschappen die eigenlijk in 2020 gepland waren zoals – Laika & Zefiro Torna, Aurélia Thierrée Chaplin en La Baldufa. Zo veel mogelijk als vanouds – locaties en ensceneringen worden afgestemd op de dan geldende afstandregels – maar daardoor niet minder indrukwekkend. Het kan wel zijn dat voorstellingen sneller uitverkocht raken dus wees er op tijd bij!

Het waargebeurde verhaal van twee centauren

Ruitertheatergezelschap Théâtre du Centaure uit Marseille vertelt het waargebeurde verhaal van haar oprichters Camille en Manolo met CENTAURES QUAND NOUS ÉTIONS ENFANTS (Centaures, toen wij kinderen waren). Op het toneel van Theater Heerlen zullen twee centauren verschijnen: Camille-Gaïa en Manolo-Indra, twee theatrale wezens, gevangen in een zeldzame nabijheid, om een op het lijf geschreven tekst te belichamen van Fabrice Melquiot. In het voorstelling van Camille, Manolo en hun fraaie paarden wordt het verhaal van ieder van hen verteld, een soort voorouderlijke kindertijd, die wordt “opgeslagen” in de ziel van speelgoed of dieren. Een artistieke voorstelling die ons meer dan ooit de kracht geeft om in onze kinderdromen te geloven…

Publiekslieveling Recirquel

Het vermaarde Hongaarse circusgezelschap Recirquel – bekend van de o.a. My Land eerder tijdens Cultura Nova – brengt met Solus Amor de Nederlandse première van de voorstelling naar het festival. Een performance op het snijvlak van klassieke en moderne dans en acrobatiek, die zich grotendeels boven het podium afspeelt. Solus Amor voert een waar ‘luchtballet’ uit voor de ogen van het publiek. Met sierlijke en lyrische dansbewegingen en adembenemende trucs tarten de acrobaten de wetten van de zwaartekracht. De originele muziek, het grandioze podium, het lichtontwerp en prachtige visuals omhullen het publiek en de dansers. Cultura Nova presenteert deze première samen met Parkstad Limburg Theaters.

Een echte Chaplin

Ze stond al lange tijd hoog op het wensenlijstje! Tijdens de komende editie kan Cultura Nova eindelijk de kleindochter van Charlie Chaplin, Aurélia Thiérree, aan het Limburgse publiek presenteren. In haar fantasievolle voorstelling ‘Bells and Spells’ creëert deze Franse theatermaker in een regie van haar moeder Victoria Thierrée Chaplin een surrealistische wereld, waarin ‘diefstal’ tot kunst wordt verheven en alles mogelijk is. Aurélia brengt beeldend theater op internationaal topniveau naar Heerlen. Elegant, etherisch en humorvol opent zij haar vervreemdende rusteloze en poëtische verbeelding voor u. Een wereld vol verwondering en illusie.

Avontuurlijke proeverij

Voor zin heeft in een bijzonder hapje is ‘BALSAM’ een must. In deze muzikale en zintuiglijke performance toveren de acteurs van Laika (BE) in een mysterieus kruidenlaboratorium zinnenprikkelende geuren en smaken, die perfect passen bij de composities van muziekensemble Zefiro Torna (BE). Je geniet bij deze ‘helende’ muziekvoorstelling van kleine alchemistische hapjes, begeleid door bedwelmende muziek die je meevoert langs traditionele gezangen, mystieke klanken van Hildegard Von Bingen, 15de-eeuwse polyfone muziek en eigen composities.

Ode aan de mooiste bioscoop van Limburg…

Schrijver Benny Lindelauf haalde i.s.m. Het Laagland verhalen op van bioscoopbezoekers van De Royal en verwerkte ze in de familievoorstelling Cinéma Royal. Het resultaat is een ode aan dromen, aan de fantasie én aan de mooiste bioscoop van Limburg. In de voorstelling volgen we het personeel van de bekendste bioscoop van Heerlen en omstreken. In de loop der jaren zijn ze één geworden met het meubilair. In De Royal zijn liefdes ontstaan, avonturen beleefd, heeft de oorlog gewoed en zijn vriendschappen verbroken en hersteld, zowel op het doek als achter de schermen. Dag na dag wordt alles op alles gezet om de filmbezoeker de mooiste ervaring te geven. Maar dat gaat zeker niet altijd van een leien dakje…

Hoge doses fantasie en plezier

Aracaladanza (ES) brengt deze zomer de Nederlandse premiere van de familievoorstelling PLAY naar Cultura Nova. PLAY komt voort uit het eenvoudige spel dat we allemaal kennen en waaraan we allemaal deelnemen. Zo staan de dansers klaar om blindemannetje te spelen. Of een oude videogame. Om op de bank te springen of zwanen te ontdekken op zoek naar hun meer. Om dansende honden te volgen die naar katten luisteren. Om vuurwerk af te steken of in een rij te dansen. Met PLAY laat het Spaanse gezelschap haar fantasie de vrije loop. Het resultaat is een dansfeest voor jong en oud vol vreugde en een hoge dosis plezier.

Een fraaie mix van traditionele clowns-technieken en modern Foolstheater.

La Baldufa (ES) brengt met Bye, Bye, Confetti een heerlijke voorstelling voor jong en oud in een mix van traditionele clowns-technieken, waarbij timing en mimiek erg belangrijk zijn, en het modernere Foolstheater, zoals we dat kennen van Slava Polunin en Jango Edwards. Een voorstelling met een lach en een traan én met veel interactie voor het publiek.

La Baldufa opent met het beeld van drie clowns die rouwen om het verlies van hun leider en grote voorbeeld ‘Confetti’. De grote clown laat een leegte achter die ongemakkelijk voelt. Maar,  vooral zijn de clowns diep, diep verdrietig. Wat moeten ze nu? Moeten ze hem vervangen? En wie kan dat dan? Zodra deze vraag opduikt, kan de zoektocht naar een nieuwe Confetti beginnen.

Kijk voor het programma op www.culturanova.nl en de social media van Cultura Nova.

www.culturanova.nl

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top