Now Reading
Boordevol programma Cultura Nova 2021

Boordevol programma Cultura Nova 2021

Van vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september presenteert festival Cultura Nova liefst 60 gezelschappen, 350 activiteiten, 20 coproducties en 32 premières!

Tien dagen lang kan jong en oud zich in Heerlen en omstreken onderdompelen in beeldend theater, circus, dans, muziek, performances, workshops en lezingen. Met (Nederlandse) premières van o.a. circustheater Recirquel, La Baldufa, Svalbard Company, Victoria Thierrée Chaplin en Théâtre du Centaure, maar ook van Aracaladanza en familietheater Het Laagland en veel meer.

Het waargebeurde verhaal van twee centauren

Ruitertheatergezelschap Théâtre du Centaure uit Marseille vertelt het waargebeurde verhaal van haar oprichters Camille en Manolo met CENTAURES QUAND NOUS ÉTIONS ENFANTS (Centaures, toen wij kinderen waren). Op het toneel van Theater Heerlen zullen twee centauren verschijnen: Camille-Gaïa en Manolo-Indra, twee theatrale wezens, gevangen in een zeldzame nabijheid, om een op het lijf geschreven tekst te belichamen van Fabrice Melquiot. In het verhaal van Camille, Manolo en hun fraaie Friese paarden wordt het verhaal van ieder van hen verteld, een soort voorouderlijke kindertijd, die wordt “opgeslagen” in de ziel van speelgoed of dieren. Een artistieke voorstelling die ons meer dan ooit de kracht geeft om in onze kinderdromen te geloven…

Publiekslieveling Recirquel

Het vermaarde Hongaarse circusgezelschap Recirquel – bekend van de o.a. My Land eerder tijdens Cultura Nova – brengt met Solus Amor de Nederlandse première van de voorstelling naar ons festival. Een performance op het snijvlak van klassieke en moderne dans en acrobatiek, die zich grotendeels boven het podium afspeelt. Solus Amor voert een waar ‘luchtballet’ uit voor de ogen van het publiek. Met sierlijke en lyrische dansbewegingen en adembenemende trucs tarten de acrobaten de wetten van de zwaartekracht. De originele muziek, het grandioze podium, het lichtontwerp en prachtige visuals omhullen het publiek en de dansers.

Een echte Chaplin

Ze stond al lange tijd hoog op het wensenlijstje! Tijdens de komende editie kan Cultura Nova eindelijk Aurélia Thiérree Chaplin aan het Limburgse publiek presenteren. In haar fantasievolle voorstelling ‘Bells and Spells’ creëert deze Franse theatermaker in een regie van haar moeder Victoria Thierrée Chaplin een surrealistische wereld, waarin ‘diefstal’ tot kunst wordt verheven en alles mogelijk is. Aurélia brengt beeldend theater op internationaal topniveau naar Heerlen. Elegant, etherisch en humorvol opent zij haar vervreemdende rusteloze en poëtische verbeelding voor u. Een wereld vol verwondering en illusie.

Een ongepolijste circusvoorstelling

All Genius All Idiot is een opzwepende, excentrieke voorstelling over de absurditeit van het leven en de vraag wat bepaalt wat geniaal of idioot is.. Over identiteit en menselijk gedrag, genieën en idioten. Gedreven door een onweerstaanbare soundtrack verleggen vier acrobaten uit Spanje, Engeland, Zweden en Duitsland de grenzen van het hedendaagse circus in een surrea-listische mix van theater, slapstick, dans, livemuziek en acrobatiek. Op zoek naar antwoorden op levensvragen, maar zonder zichzelf al te serieus te nemen. “We will be all singing all dancing all flying all crying all rocking all genius all idiots!” van vier ruige De scheidslijn is maar dun.

Avontuurlijke proeverij

Voor zin heeft in een bijzonder hapje is ‘BALSAM’ een must. In deze muzikale en zintuiglijke performance toveren de acteurs van Laika (BE) in een mysterieus kruidenlaboratorium zinnenprikkelende geuren en smaken, die perfect passen bij de composities van muziekensemble Zefiro Torna (BE). Je geniet bij deze ‘helende’ muziekvoorstelling van kleine alchemistische hapjes, begeleid door bedwelmende muziek die je meevoert langs traditionele gezangen, mystieke klanken van Hildegard Von Bingen, 15de-eeuwse polyfone muziek en eigen composities.

Wervelende muziek en knotsgekke satire door philharmonie zuidnederland

Vanaf de eerste tonen is het alsof je een circustent binnenstapt. Een wervelende voorstelling van philharmonie zuidnederland met Martinu’s uitbundige Suite uit de opera Comedy on the Bridge, de betoverende Pavane pour une infante défunte van Ravel en als klap op de vuurpijl H.K. Grubers Frankenstein!! (niet voor niets met twee uitroeptekens). In deze knotsgekke muzikale satire trekt een bonte stoet aan personages aan het oor voorbij: John Wayne, Robinson Crusoë, Kleine Muis, Superman & Loïs Lane, vrouwtje Dracula en natuurlijk: Frankenstein zelf! Het orkest spiegelt deze optocht met een caleidoscoop aan stijlen en instrumenten, echte én van speelgoed.

Hoge doses fantasie en plezier

Het Heerlense festival Cultura Nova presenteert eind augustus maar liefst tien theatergezelschappen die samen zo’n dertig voorstellingen spelen voor jeugd en familie. Een boordevol jeugdprogramma met voor alle leeftijden wat wils. Met onder andere Inspira Teatre, Teater Refleksion, kabinet k, BLAUW GRAS/Rachel Zweije, Zonzo Compagnie, Hoge Fronten/Lieke Benders en Festijeux. Én Aracaladanza! Aracaladanza (ES) brengt deze zomer de Nederlandse premiere van PLAY naar Cultura Nova. PLAY komt voort uit het eenvoudige spel dat we allemaal kennen en waaraan we allemaal deelnemen. Zo staan de dansers klaar om blindemannetje te spelen. Of een oude videogame. Om op de bank te springen of zwanen te ontdekken op zoek naar hun meer. Om dansende honden te volgen die naar katten luisteren. Om vuurwerk af te steken of in een rij te dansen. Met PLAY laat het Spaanse gezelschap haar fantasie de vrije loop. Het resultaat is een dansfeest voor jong en oud vol vreugde en een hoge dosis plezier.

Ruimte voor talent uit eigen regio

Samen met partners als VIA ZUID biedt het festival nieuwe makers en jong talent de kans de bezoekers te verrassen en verrijken met hun bijzondere voorstellingen en projecten. Choreograaf Mami Izumi reflecteert samen met vijf dansers van breakcrew HFC in Dreamers op persoonlijke verhalen, ervaringen, worstelingen, wensen, dromen en het verlangen om hun eigen plek te vinden in onze samenleving; theatermakers Sonja van Ojen en Hendrik Kegels brengen in de voorstelling voor alle leeftijden Om de hoek woont een struik door middel van een zelfgebouwde maquette een miniatuurstad tot leven;  en muzikant en componist Reggy van Bakel en performer en choreograaf Kelly Vanneste nemen je mee op een persoonlijke ontdekkingsreis in Frequency fallback.

Op het snijvlak van hedendaagse muziek en klankkunst

Samen met productiehuis Intro in Situ biedt het festival baanbrekende makers de kans de bezoekers te verrassen en verrijken met performances op het snijvlak van hedendaagse muziek en klankkunst. Zo kan er op het mini-festival In a Room (met verwijzing naar I am sitting in a room van componist, schrijver en beeldend kunstenaar Alvin Lucier), georganiseerd door Mike Kramer/(h)ear van de beste ambient en drone genoten worden. En in de Pancratiuskerk nodigt Rianne Wilbers je met Let me embrace you uit om even tijd te reserveren en ruimte te maken voor jezelf. Tijdens het concert, waarbij je op 3 meter afstand van elkaar zit, word je omringd en omhuld door haar stem. Een intiem een-op-eenconcert, waarin improvisaties en nieuwe composities van Gerard Beljon en Anthony Fiumara staan voor hoop, troost en bovenal verbinding.

De ‘verschrikkelijkheidservaring’ op de bühne

In WIT WATER (première) verrekenen een theatermaker (Els Boonen), een dichter (Ben van Melick) en een componist (Arno Dieteren) op het podium de ‘verschrikkelijkheidservaring’. Een man, die voor de zoveelste maal door de media geconfronteerd wordt met het geweld van de wereld, tast af hoe de kunst een uitweg kan zijn uit de verlammende ervaring van ‘verschrikkelijkheid’. Hij gaat de confrontatie aan met het geweld waar hij zelf als slagerszoon getuige van was en onderzoekt door middel van muziek en poëzie de mogelijkheid te leven te midden van wat dood en kapot gemaakt wordt.

En er is meer…

Kijk voor het hele programma op www.culturanova.nl

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2022 QUANT MAGAZINE BY BURO 046. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top